Εθισμός με τα smartphone

Είναι πολύ πιθανό να διαβάζετε αυτό το άρθρο από το smartphone. Σίγουρα ελέγχετε συχνά το κινητό σας για ενημερώσεις, email, μηνύματα κλπ. Για αρκετούς, το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει εθισμός! Ευτυχώς όμως αν γνωρίζετε τα συμπτώματα, τότε μπορείτε να λύσετε και το πρόβλημα.

Γνωρίζοντας την εξάρτηση των smartphones

Ο εθισμός στα κινητά δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρό. Μια μελέτη έδειξε, χωρίς να είναι υπερβολή, ότι οι μισοί έφηβοι είναι εθισμένοι στη χρήση του κινητού τους. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί καθώς εκτείνεται και στους ενήλικες χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Όταν είστε εθισμένοι, τότε πάσχετε από νομοφοβία, δηλαδή τον φόβο να μείνετε χωρίς κινητό. Όσο εξαρτάστε περισσότερο από το κινητό για τις καθημερινές σας ασχολίες τόσο δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 11% των ανθρώπων που πήραν μέρος, δεν μπόρεσαν να αντέξουν χωρίς το κινητό τους για περισσότερο από μία ώρα.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε εθιστεί, δείτε τα συμπτώματα παρακάτω, σας ταιριάζει κανένα;

  • σας απορροφά η χρήση του
  • θυμός, ένταση και κατάθλιψη όταν δεν υπάρχει σήμα
  • χάνετε την αίσθηση του χρόνου όταν το χρησιμοποιείτε 
  • θέτετε σχέσεις και εργασίες σε κίνδυνο
  • έντονη αύξηση της χρήσης του
  • μειωμένες κοινωνικές δραστηριότητες

Τα σωματικά προβλήματα είναι επίσης μια πιθανότητα όπως ο πόνος στα μάτια, η απώλεια ύπνου και το πιάσιμο στον αυχένα ειδικά αν γράφετε μηνύματα συχνά.

Δεν ξεκουράζεστε πραγματικά

Αν είστε μονίμως κουρασμένοι, η εξάρτηση στο smartphone μπορεί να είναι ο λόγος. Πόσο συχνά είναι το κινητό τηλέφωνο το τελευταίο πράγμα που βλέπετε πριν πέσετε για ύπνο; Η συνεχόμενη χρήση του smartphone μπορεί να καταστρέφει την διαδικασία του ύπνου!

Η νέα λειτουργία νύχτας της Apple στα κινητά, δείχνει ότι ακόμα και οι κατασκευαστές τους καταλαβαίνουν τους κινδύνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δυνατό μπλε φως που παράγει η οθόνη και αντί να σας χαλαρώνει σας ξυπνάει.

Το επόμενο πρόβλημα προέρχεται από τον χρόνο που ξοδεύετε στο να παίζετε παιχνίδια, να διαβάζετε άρθρα ή να ελέγχετε τα κοινωνικά δίκτυα αντί να ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Τον χρόνο αυτό θα μπορούσατε να τον εκμεταλλευτείτε για να κοιμηθείτε αντί να χρησιμοποιήσετε το κινητό. Αν αγχώνεστε για κάτι που διαβάζετε ή για το παιχνίδι που παίζετε, αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να φτάσει στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

Όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε κλείνοντας το κινητό συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και να το χρησιμοποιήσετε ξανά την επόμενη.

Αγνοείτε την ιδιωτικότητα σας

Έχοντας το κινητό συνέχεια ανά χείρας, είναι πιο εύκολο από ποτέ να μοιράζεστε όλες τις σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της ζωής σας. Για παράδειγμα, το Facebook και το Instagram είναι γεμάτα με φωτογραφίες φαγητού. Ο περισσότερος κόσμος θέλει να φάει το φαγητό, όχι να μοιράζεται φωτογραφίες του.

Όλες αυτές οι κοινοποιήσεις καταστρέφουν την ιδιωτικότητα. Κάθε ανάρτηση και κάθε φωτογραφία δίνουν στοιχεία της ζωής σας σε αγνώστους. Για παράδειγμα, ένας χάκερ θα μπορούσε να βρει τους κωδικούς σας βασιζόμενος στα προσωπικά στοιχεία σας στο Facebook.

Όσο εθίζεστε με το κινητό σας, τόσο μπαίνετε στον πειρασμό να ανανεώνετε τις πληροφορίες σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Σταματήστε το περιορίζοντας τις αναρτήσεις κάθε μέρα και μην μοιράζεστε τίποτα που να είναι πολύ προσωπικό.

Καταστρέφοντας την πραγματική σας κοινωνική ζωή

Ο εθισμός με τα smartphone δεν επηρεάζει απλά την ψηφιακή σας ζωή αλλά και την πραγματική. Για παράδειγμα, πως θα αισθανόσασταν αν κάποιος έβγαζε το κινητό του τηλέφωνο και ασχολιόταν με αυτό ενώ είχατε μια συζήτηση; Το πιο πιθανό είναι να σας ενοχλήσει, σωστά;

Όταν είστε εθισμένοι, έχετε την ανάγκη να ελέγχετε το κινητό σας κάθε λίγα λεπτά. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε μια ηχητική ειδοποίηση με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις κοινωνικές σας συναναστροφές. 

Αντί να μιλάτε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας, τους στέλνετε μήνυμα. Όταν είστε στην δουλειά, ελέγχετε το κινητό αντί να κάνετε την δουλειά σας. Αυτό μπορεί να σας χαλάσει τις σχέσεις σας αλλά και να χάσετε την δουλειά σας.

Αποφύγετε το ενεργοποιώντας την σίγαση ή αφήνοντας το στην τσάντα ή στο σπίτι όταν βγαίνετε για έναν καφέ. Θα μειωθεί η εξάρτηση και θα αποφύγετε την ενόχληση των γύρω σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση